петък, 14 февруари 2014 г.

Момчил Цонев представя нова инициатива от „Габрово – живият град“ на 17 февруари




„Проектът „Габрово – живият град“ – от история към социална промяна“ е темата на презентация, която ще направи авторът Момчил Цонев по покана на Обществен клуб „Фурна – Хлебна къща“. Събитието ще се състои от 17:30 ч. в понеделник, 17 февруари в Обществен клуб „Фурна – Хлебна къща“ на ул. „Васил Левски“ 1 в Габрово (на гърба на бившия Текстилен техникум).

Момчил Цонев ще представи развитието на „Габрово – живият град“ от поредица с исторически книги до проект за популяризиране на културно-историческото наследство на града ни, изцяло реализиран на граждански принцип.

Специален акцент в презентацията ще бъде инициативата „Живият музей на Габрово“, наскоро обявена във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град“. Момчил Цонев ще сподели подробности какво всъщност ще представлява този нов музей.
Проектът „Габрово – живият град“ започна с едноименната поредица от исторически издания за Габрово на авторите Момчил Цонев и Даниела Цонева. До момента поредицата включва книгите „Имало едно време в Габрово” (2008), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012).

В края на 2013 г. като част от „Габрово – живият град“ се появи Онлайн енциклопедията на Габрово Gabrovowiki.com. Енциклопедията беше осъществена по програма „Култура“ на Община Габрово. Gabrovowiki.com се разраства постоянно със статии за миналото и настоящето на града ни. В началото на 2014 г. Gabrovowiki.com осъществи партньорство с НЦ “Българска енциклопедия“ при БАН, издател на енциклопедичния труд „Априловски свод“. Габровската енциклопедия започна да публикува подбрани статии от мащабния научен труд на автора Петрана Колева.

Обществен клуб „Фурна – Хлебна къща“ е част от Международния съвет на самодейните средища и беше създаден наскоро по програмата „Мрежа Хлебни къщи“. В Габрово се намира и първата Хлебна къща „Св. Христофор“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар