вторник, 18 февруари 2014 г.

„Виртуален музей на Габрово“ е следващото начинание на „Габрово – живият град“

„Виртуален музей на Габрово“ е новото начинание от проекта „Габрово – живият град“, което обяви Момчил Цонев на презентация вчера в Обществен клуб „Фурна – Хлебна къща“. Това е третият му онлайн проект след Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град“ и Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com. Момчил Цонев е един от авторите на популярната поредица с исторически книги, която започна през 2008 г. с „Имало едно време в Габрово“.

„В модерната епоха, когато Габрово е там, където има поне и един габровец, който милее за родното място, все по-осезаемо се усеща необходимостта от засилено онлайн присъствие – за да стигнем до габровци извън Габрово, до младите хора. С тази цел започнах преди година Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град“, такава е задачата и на онлайн енциклопедията Gabrovowiki. Логичният следващ етап е създаването на онлайн музей, който да представя културно-историческото наследство и изкуствата в Габрово. „Виртуалният музей на Габрово“ ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово“, разкри Момчил Цонев новото си начинание. Авторът сподели, че едни от най-големите световни музеи имат и свои онлайн, виртуални версии – Лувъра, Ватиканските музеи, музея на естествената история „Smithsonian“. Има и напълно самостоятелни онлайн музеи като Европейския виртуален музей. „Ако напишете в Гугъл „виртуален музей“, първият резултат ще бъде Виртуалният музей „Сердика – Средец – София", създаден през 2012 г. с подкрепата на Столична програма „Култура”. Габрово в периода си като „Български Манчестър“ се е славело като конкурент на българската столица. Време е Габрово отново да се съревновава със София и тук да бъде създаден един от първите български виртуални музеи“, продължи Момчил Цонев.

Той отправи покана към уникалните по думите му габровски музеи – АЕК „Етър“, Дома на хумора и сатирата и Националния музей на образованието като добре дошли да представят свободно свои продукти във Виртуалния музей на Габрово. „Добре дошли са и габровски галерии, художници и автори, колегите от една стойностна поредица „Памет габровска“. Свободно безплатно пространство ще бъде предоставено на всички творци и автори, които желаят да популяризират творчеството си онлайн. Така виртуалният музей ще се развие и като дигитален архив за Габрово“, сподели авторът на Gabrovowiki.com и „Имало едно време в Габрово“.

Момчил Цонев акцентира върху гражданското, доброволческото начало в проекта за Виртуален музей на Габрово, който ще започне с нулево външно финансиране и за в бъдеще ще разчита на доброволчество и дарения. „Нека покажем, че красивите неща в Габрово са се случвали поради волята и силата на неговите най-будни граждани – от делото на благодетеля Васил Априлов до индустриалния устрем на първите ни фабриканти“, каза Цонев.

В края на 2013 г. Момчил Цонев представи Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com, която беше реализирана по програма „Култура“ на Община Габрово. От 2008 г. издава съвместно с Даниела Цонева (историк и председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово) популярната историческа поредица „Габрово – живият град“, която до момента включва 4 издания – „Имало едно време в Габрово” (2008), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012).








Няма коментари:

Публикуване на коментар