понеделник, 10 декември 2012 г.

Таласъмът на стария мост край Рачо Ковача

Чували ли сте за "таласъма" на стария Конашки мост край паметника на Рачо Ковача. Не сте? Е, тогава е време да ви разкажем тази история от четвъртата книга от колекцията "Габрово - живият град":

"Сега се налага да кажем няколко думи за Конашкия мост. Кога точно и от кого е направен, не ни е известно; но във всеки случай трябва да се предполага, че е направен към края на 18-ти век [мостът е съграден през 1749 г. според надпис върху каменна плоча, съборена при наводнението през 1897 г. – бел. състав.]. Мостът имаше два отвора, по-малкият към града и по-големият към Баждар. В средата на големия отвор висеше, направена от желязо, груба ковашка работа керена, като тази в каквито венчават в църква. В средата й имаше пак такова изковано птиче (керената изпълняваше ролята на кафез). Лъжеха ни, че това било таласъмът на моста. И наистина този таласъм трябва да го е пазил много добре, защото през голямото наводнение, когато реката събори околните къщи и парапета на моста, направен от големи камъни, мостът остана здрав. Когато го събаряха да направят на мястото му новия, се наложи да го събарят с взривове, така здраво беше направен. Тъкмо пред него, в средата на реката, се издигаше голяма скала – Грамадата, която разбиваше водата на реката и я разделяше на две. Там беше и язът на Каменската воденица."

Илюстрация: Конашкият мост и турският конак в Габрово в началото на 70-те години на 19 век, художник - Феликс Каниц, 1871 г.


Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София с подкрепата на Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. 


Момчил Цонев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар