петък, 7 декември 2012 г.

Откъде идва името на Шиваров мост?


Габрово - живият град
Шиваров мост (или по-скоро предшественикът на днешния мост) в миналото се е казвал Каменски мост или "Шипка". След 1878 г. мостът "Шипка" става по-популярен сред габровци като Шиваров мост заради къщата на опълченеца и кръчмар Димитър Шиваров, която била в близост до моста. Ето един интересен откъс за Шивара от предстоящата четвърта книга от колекцията "Габрово - живият град":

"Къщата на Шивара, доста голяма и с голяма градина отзад, не знам по каква причина беше построена вън от града съвсем самотна. Пред нея към моста беше заградено с много нисък дървен стобор около десет квадратни метра място, нещо като градина, в която беше поставена една проста дървена маса и също такава пейка край стената. Там през лятото надвечер се отбиваха акционерите на фабрика „Калпазанов”, на връщане от Бичкинята. Това бяха Добри Калпазанов и зетьовете му, Васил Карагьозов, [Тодор х.] Петров, д-р [Петър] Цончев (той не пиеше никакво спиртно питие) и др. Те сядаха в градината и бай Димитър им поднасяше изстудени в корито с лед бутилки бира с чирози и фъстъци за мезе. За него време, както бирата, така и фъстъците бяха за чорбаджиите; народът пиеше ракия и вино и за мезе му служеха луканки, пастърма и в краен случай бучка сирене или парче сланина. Когато питаха Шивара откъде знае кога ще му дойдат гостите, че да се приготви, той отговаряше:

- Те си имат програма като на училище, а Добри идва винаги в минутата. По него си поправям часовника, когато забравя да го навия и спре."


Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София с подкрепата на Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. 

Момчил Цонев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар