неделя, 19 януари 2014 г.

Напусна ни изследователят на Левски проф. Дойно Дойнов


Фотограф: Иван Добромиров/ nationallibrary.bg
На 19 януари 2014 г. ни напусна проф. Дойно Дойнов, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“. Професорът ни напусна точно месец преди честването на 141-ата годишнина от гибелта на Апостола Васил Левски, на когото той беше посветил целия си живот на учен и историк.

Проф. Дойнов е роден на 16 юли 1929 г. в Буново. Завършва история в Софийския университет през 1951 г. От 1985 г. е доктор на историческите науки. През периода 1971-1978 е директор на Археологическия музей към Българската академия на науките, а от 1981 до 1991 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерския съвет. От 1991 г. е председател на Общобългарския комитет “Васил Левски”.

Последните две десетилетия от живота си проф. Дойнов посвети на комитетите „Васил Левски“ в цялата страна, на изследователска и популяризаторска дейност, свързана не само с личността и делото на Апостола, но и на най-големите ни възрожденски герои.

Автор на множество изследвания и публикации, последното най-голямо дело на проф. Дойно Дойнов беше книгата „Левски – най-ясната загадка“, която излезе през 2012 г. по повод 175 години от рождението на Апостола. Вече болен от коварна болест, професорът се посвети изцяло на написването на тази книга, която той нарече „opus vitae на моя живот“. Това беше книгата на живота му. В нея той събра всичко, което знаеше, всичко, което носеше в себе си за Левски. Както казваше професорът, това беше неговият Левски. Тази книга беше и неговото лекарство срещу болестта, седемте месеца писане бяха за него време на ентусиазъм, на много дълбоко вътрешно състояние за един историк, съдба.

Проф. Дойнов високо ценеше работата на комитет „Васил Левски“ – Габрово, създаден още през 1993 г.

Поклон пред паметта му!

От Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово

Няма коментари:

Публикуване на коментар