понеделник, 26 ноември 2012 г.

Как се играе билярд по габровски

И старите габровци са запълвали свободното си време с игра на билярд и шах, точно както го правят и нашите съвременници. Е, чудите се как точно се е играл билярд едно време. Разберете от откъс №8 от предстоящата четвърта книга от колекцията "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева:


"Паскалевият хан имаше в долния си етаж добре наредено кафе, в което се събираше интелигенцията (главно учителите на гимназията и висшите чиновници в града) да играят табла и карти. В кафенето имаше и билярд, голяма рядкост за времето, но за него не се намираха играчи и децата имаха рядко удоволствието да гледат как се търкалят по зеленото сукно шарените топки, макар час по час щеките да посещаваха чувствително задните им части, за да не пречат на играчите. Ала най-много сме се удивлявали на играта шах. През лятото за хладина изнасяха маси на тротоара, върху който играеха. Очите ни оставаха в красивите кокалени фигури, но нищо не можехме да разберем от играта с тях."

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. Снимката е от частен албум.


Момчил Цонев

Няма коментари:

Публикуване на коментар