понеделник, 31 март 2014 г.

Gabrovowiki ще представи в статии новите габровски предприемачи и фирми

Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki.com отправя покана към габровския бизнес за представянето на предприемачите и фирмите в Габрово от най-ново време чрез енциклопедични статии.

„Когато през 1934 г. габровските индустриалци издават „Книга на габровската индустрия“, логично те са искали да рекламират успехите на своите фабрики и продукция. Но те всъщност създават един от най-ценните документи за миналото на Габрово като „Български Манчестър“. Днес ние трябва да съхраним паметта за съвременния габровски бизнес и за хората, които с труд и постоянство са решили да продължат делото на първите габровски индустриалци. Чрез Gabrovowiki имаме възможността да създадем една своеобразна „Нова онлайн книга на габровската индустрия“, заяви Момчил Цонев, автор на „Онлайн енциклопедия на Габрово“. Според Цонев систематизирането на информацията за габровските фирми и предприемачи от последните 2 десетилетия в онлайн енциклопедията ще представлява значителна крачка напред в популяризирането на новата индустрия на Габрово и написването на една бъдеща история на най-новия бизнес в града ни.

Всички фирми и предприемачи от Габрово, които желаят да се включат в инициативата, могат да се свържат с Gabrovowiki на електронен адрес info@gabrovowiki.com и да представят информация и снимки.

„Gabrovowiki има мисията не само да бъде новата онлайн енциклопедия на нашия град. Gabrovowiki е музей от ново поколение – музей на паметта близо до хората, отворен 24 часа в денонощието, достъпен за посетители от целия свят, какъвто не може да бъде никой традиционен музей. В епохата на интернет традиционните музеи отстъпват място на нови места на паметта – по-гъвкави и по-модерни. Днес целта пред Gabrovowiki е да стане модерният музей на Габрово, където всеки габровец, независимо къде живее по света, да бъде добре дошъл и да открие цял един нов свят на познанието за Габрово – без фиксирано работно време и без входна такса“, сподели Момчил Цонев.

Онлайн енциклопедия на Габрово Gabrovowiki беше осъществена по проект на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово през ноември 2013 г. като част от програма „Култура“ на Община Габрово. Интересни факти от Gabrovowiki.com периодично се публикуват в най-голямата Фейсбук страница за габровска история „Габрово – живият град“.

Момчил Цонев е един от авторите в поредицата исторически издания „Габрово – живият град“, сред които до момента са издадени в съавторство с историка Даниела Цонева „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“ и „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар