понеделник, 21 януари 2013 г.

Днес е габровската премиера на книгата "Габрово след Освобождението"

Днес (21 януари) от 17:30 ч. в художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово ще се състои премиерата на книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов”. Събитието ще бъде открито от кмета на общината Таня Христова.

ТУК МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ ФЕЙСБУК СЪБИТИЕТО ЗА ПРЕМИЕРАТА

Спомените на габровския лекар Константин Вапцов са четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”. През тази година популярната вече поредица става на 5 години. Първата книга от поредицата се появи в края на 2008 г. – фотографското издание „Имало едно време в Габрово“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Последваха я „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Снежно Габрово за деца”. Издател още от 2008 г. е Румен Баросов и Фондация за българска литература – София с подкрепата на Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово. Отскоро поредицата си има и интернет портал за история – „Габрово едно време“ (www.gabrovoednovreme.com ).

Новата книга „Габрово след Освобождението“ ще бъде представена от водещия редактор Момчил Цонев и съставителите Даниела Цонева и Ирена Узунова. За премиерата се очаква да пристигне от София и правнукът на д-р К. Вапцов.

Момчил Цонев е роден през 1983 г. в гр. Габрово. Завършва Националната Априловска гимназия и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломира се в магистърската програма "Изкуства и съвременност (ХХ-ХХІ век)" на Софийския университет. Бил е директор "Програми и проекти" в центъра за изкуства "Бяло училище" на българо-френския художник Николай Панайотов. В най-скоро време той ще представи и своята седма книга „София за деца”, подкрепена от програма „Култура” на Столична община. Носител е на наградата на Община Габрово "Златен Хирон" за принос в развитието на града (2004). От май 2012 г. е председател на Клуба на стипендиантите на Фондация „Конрад Аденауер“. Това е немска политическа фондация, близка до Християндемократическия съюз на Германия (ХДС), чийто лидер в момента е немският канцлер Ангела Меркел.

Даниела Цонева е един от утвърдените изследователи на възрожденско Габрово с многобройни научни публикации. Историк и общественик. Председател на Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово. Автор на книгата “Габровските квартали - родени от пътя. закърмени от реката” от 2001 г. Съавтор на книгите от поредицата „Габрово – живият град“ заедно с Момчил Цонев.

Премиерата се организира от Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово в партньорство с Община Габрово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар