сряда, 1 април 2009 г.

Момчил Цонев представи габровския хумор по bTV

bTV излъчи в обедната си емисия новини интервю с Момчил Цонев, съавтора на "Имало едно време в Габрово". Тема на интервюто на 1 април, Деня на шегата, беше габровският хумор. Ето новината от сайта на bTV, както и линк към видеоматериала:

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=128824


Сборник разказва за габровския тарикатлък

01.04.2009 / 12:50

Той съдържа над 400 архивни фотографии и илюстрации

Когато стане дума за априлски шеги, неизменно се сещаме за т.нар. "габровски хумор". Момчил Цонев и майка му Даниела Цонева са автори на исторически сборник, побрал над 400 архивни фотографии и илюстрации. "Имало едно време в Габрово" е визуална енциклопедия за града край Янтра, за нравите на хората от този град.

"Ние се постарахме книгата да съдържа една палитра от анекдоти, събития, описания на хора, на места, които са емблематични за Габрово. При подбора на историите, които разказваме, се стремяхме да представим Габрово в неговата пълнота, т.е. това, което хората знаят като митове за Габрово, но и това, което гостите на града и габровци не знаят", разказва Момчил.

Днес един от най-известните анекдотични образи е този на Дядо Миню Попа. Всъщност той е бил търговец, живял в Габрово в края на ХІХ век.

Един от анекдотите за него разказва, че когато отишъл на гости на свой приятел - габровец, те решили да си говорят на загасена лампа, за да икономисат газта. Дошло време за вечеря и лампата е трябвало да бъде запалена. Дядо Миню обаче се примолил да постоят още малко на тъмно. Попитал домакинът: "Защо?". "Ами, защото докато си приказвахме, реших да си сваля панталона, за да не го търкам на стола", отговорил Попа.

Всъщност габровци не са единствените чешити. Оказва се, че през Възраждането повечето балканджии са били такива. И все пак, именно габровци остават в историята със своя "тарикатлък".

Няма коментари:

Публикуване на коментар