събота, 12 януари 2013 г.

Разбойниците, които построили църква в Габрово

Имало едно време едни разбойници, които се разкаяли и построили църква в Габрово за опрощение на греховете им. Чували ли сте тази история? Тя е за габровската църква "Св. Йоан Предтеча", ето и разказът на д-р Вапцов от неговите спомени "Габрово след Освобождението", четвъртата книга от колекцията "Габрово - живият град":


„Както казахме, на тази улица се намира черквата „Свети Иван”, малка схлупена черквица. За нея се знае, че била първата в Габрово и построена била от банда разбойници. Събрали се веднъж и един от тях казал:

- Много пакости направихме и кръв проливахме, братя, много грехове събрахме, да направим едно добро дело, че дано Господ ни опрости малко от тях. Тежат ми на душата, не ми дават да заспя.


- Че какво дело? – запитали неколцина.


- Да направим черква в село.


И сега колибарите наричат Габрово село. Те казват: „Ще отида на пазар в село”.


Решили хайдутите и построили черквата „Св. Иван”. Когато я изкарали, една нощ отишли да я видят. В това време стражата ги заобиколила и избила всичките с изключение само на този, който предложил да построят храма. Той избягнал през прозореца на олтара и оттам отишел и се покалугерил. Какво вярно има в тази легенда, не се знае.“

Илюстрация: Картината на габровската църква "Свети Йоан Предтеча" е рисувана от прочутия швейцарски архитект Льо Корбюзие по време на престоя му в Габрово през 1911 г. Повече за това посещение може да прочетете в книгата Имало едно време в Габрово.


Историческата колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София в партньорство с Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.


Момчил Цонев

Няма коментари:

Публикуване на коментар