четвъртък, 17 януари 2013 г.

Премиера на четвъртата книга от колекцията „Габрово – живият град”

МОЖЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ ФЕЙСБУК СЪБИТИЕТО ЗА ПРЕМИЕРАТА ТУК.

Премиерата на книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” ще се състои на 21 януари (понеделник) от 17:30 ч. в художествената галерия „Христо Цокев”. Събитието ще бъде открито от кмета на общината Таня Христова.

За премиерата специално от София идва и водещият редактор на изданието Момчил Цонев. В най-скоро време той ще представи и своята седма книга „София за деца”, подкрепена от програма „Култура” на Столична община. Момчил ще разкаже и за новия проект на „Габрово – живият град” – интернет порталът за история „Габрово едно време”.

Повече за няколкогодишната работа по книгата ще споделят и нейните съставители – историците Даниела Цонева и Ирена Узунова.

Спомените на габровския лекар Константин Вапцов са четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна през 2008 г. с популярното илюстровано издание „Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Досега в поредицата бяха публикувани и „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Снежно Габрово за деца”. Издател е Фондация за българска литература – София с подкрепата на Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово. Софийското издателство и лично издателят Румен Баросов вече пета година се ангажират с популяризирането на габровското минало.

Спомените, които д-р Вапцов пише в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Техният оригинал се съхранява в Държавен архив – Габрово. Авторът Константин Вапцов (1880-1951 г.) е уважаван габровски лекар и общественик – дълги години е председател на читалище „Априлов-Палаузов” и на габровския „Червен кръст”. Освен спомените на д-р Вапцов, в книгата са включени и текстове от съставителите – „Константин Вапцов – човекът и лекарят”, „За спомените и времето – изживяно и описано”, „Речник на Вапцовите герои” и др.

Премиерата се организира от Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово в партньорство с Община Габрово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар