неделя, 18 ноември 2012 г.

Вълшебството на старите габровски аптеки

Ул. "Радецка". Михалевият хан е на заден план вляво.

Днес ходим до аптеката с неудоволствие. Пък и кой би искал да се раздели с 20-30 лева за скъпи лекарства, да виси по опашки сред други нервни купувачи... А едно време в Габрово ходенето до аптеката е било истинско вълшебство. Не вярвате? Ами тогава прочетете един малък откъс от новата четвърта книга от  историческата колекция "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева, която излиза съвсем скоро:



"Михалева хан имаше нисък, но просторен дюкян (дето е сега къщата на Хр. Метев), в който се помещаваше единствената аптека в града на Юрдан Пенчев. Тя действуваше силно върху детските ни умове с красивите и правилно наредени шишета и буркани, надписани все с непознати думи. И колко важни бяха хората в нея?! Много обичах да ме пратят за лекарство. Ще ти сложат красиво книжно калпаче върху запушалката на шишето, ще го завържат с конец и запечатат с червен восък. След това ще ти го обвият в шарена книга, по която има разни фигурки. Колко деца са съжалявали, че у тях никой не заболява, че и на тях да увият лекарството в шарена книжка?!"

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.