понеделник, 3 декември 2012 г.

За Слава, която живяла като мъж в Габрово

Барелеф в Скопие със Сирма войвода и четата ѝ
Чували ли сте за Сирма войвода, която предвождала чета все от мъже хайдути и никой не знаел, че тя всъщност е жена. Това се случило в началото на 19 век в Дебърско в Македония. Габрово пък си има Слава, която дошла в нашия град, преоблечена като мъж и живяла така, докато... Е, прочетете сами от откъс № 12 от четвъртата книга от колекцията „Габрово – живият град“:

„За отбелязване е също и съседката на Димо Фурнаджията – Цоневица, Андрейчевата вдовица, която работи гайтанджийство наред с мъжете до дълбока старост и изучи син в Париж по търговия. Такива мъжки жени имаше доста в Габрово. Например такава беше и съседката й Слава Дечева, наричана още Момчето. По въстанието тя избягала от селото си като момиче и да не я задяват, се облякла в мъжки дрехи. Дошла Слава в Габрово и се представила за слуга в кръчмарски дюкян. Когато я попитали защо са й пробити ушите, казала, че на майка й мрели децата и затова му сложили обици, но като пораснал, ги махнал, защото се срамувал да ги носи. След Освобождението дошли селяни от нейното село и един съсед я познал. Тогава тя станала отново Слава, омъжила се, но скоро овдовяла. В края на миналото столетие тя се изсели с двете си момчета в Америка, дето преди войната беше отишел единият й син, лекар в Чикаго, за да покаже на детето си родния си град.“

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София с подкрепата на Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. 

Момчил Цонев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар