събота, 1 декември 2012 г.

Хайдушки времена в Габрово


Хаджи Димитър
Хайдути, предатели, македонски авантюристи и един хамам - прочетете за това неочаквано съчетание в откъс № 11 от предстоящата четвърта книга от колекцията "Габрово - живият град":

"Във водата между вретената на Божанската воденица се е укрил въстаник от четата на Хаджи Димитър, когато изплашен от присъствието му в двора си Хр. Гъдев е вдигнал тревога и веднага се намерили услужливи да се завтекат в конака и съобщят на турците.
Въстаникът успява да избяга и дълго време се укрива у Цоки от Бакойците и след като се поусмирило, последният го закарал с колата си до Свищов и го препратил в Румъния. Когато се качвал в лодката, пратил по Цоки много здраве на издайника си и да му каже, че когато се освободи България, ако е жив, ще отиде в Габрово да го заколи. 

Това даде повод на доста забавна история след 10-15 години. В Габрово дошъл авантюристът Г. Стоянов от Струга. Брадат, чорлав, той слязъл случайно в двора на Хр. Гъдев (по-достъпен откъм баира) и като го видели потулен на сянка да чете вестник, уплашили се да не е въстаникът и алармирали цялата полиция. Но празната пушка е два страха: който я държи, се бои и против когото я държат. Скочил Георги от вика изплашен, драснал по баира и се озовал на хамама при Мица. Там той си предложил услугите за кафеджия и после полицията обикаля две седмици баира да го дири, а той преспокойно си правеше кафета на хамама и разказваше къде какво имало по света, защото беше го обикалял надлъж и шир."

Колекция
"Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София с подкрепата на Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. 


Момчил Цонев

Няма коментари:

Публикуване на коментар