вторник, 20 ноември 2012 г.

Покушение срещу Фердинанд в Габрово?

Цар Фердинанд и престолонаследникът Борис в Габрово, 1912 г.
Габрово многократно е посещавано от княз Александър І Батенберг и от цар Фердинанд. Едно от посещенията на Фердинанд обаче минало с лек инцидент. Дали пък монархът не си е помислил, че се готви покущение срещу него? Разберете от откъс №4 от предстоящата четвърта книга от историческата колекция "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева:


"Къщата на Христо Боба беше една от хубавите къщи в града (и сега е запазена в този си вид) с балкон на север към площада, поради което, когато идва князът в Габрово, отсядаше там. При едно такова посещение, когато княз Фердинанд навярно изморен се оттегли рано и престана да се вестява пред народа от балкона, стана нещо, което го накара да се покаже на прозореца. Подпалиха се всички ракети, складирани по съседство, и настъпи такъв пукот, че навярно изплашен, князът беше принуден в първия момент да погледне през прозореца. Тогава пострада само учителят Ботю Султанов, майсторът на ракетите, комуто се опърли лицето и изгоряха ръцете. Много по-демократичен беше княз Александър Батенберг, който слизаше на улицата при народа и играеше на хорото до най-простите граждани, които се увираха да се хванат до княза.

Понеже улицата беше постлана с обикновен калдъръм, когато Фердинанд мина през Габрово с Мария Луиза, бременна с Бориса, заставиха ни да застелим улицата с пясък, отдето ще минат. Носехме с торбички от реката."

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово. 

Момчил Цонев