сряда, 21 ноември 2012 г.

Салто мортале и игри с ножове на Арена Падало!


Падало. На преден план училището "Д-р Н. Василиади" в строеж
И Габрово като столичен град (на хумора) е имало своята Арена! Арена Падало! Във времената, когато кварталът не е бил така плътно застроен, там са спирали шумните, пъстри и забавни циркове. Убедете се сами - ето и откъс № 5 от предстоящата четвърта книга от историческата колекция "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева:


"На Падало спираха обикновено и цирковете. Колко сме завиждали на падалци за това! Всяка вечер да ти свири цирковата музика, а ти да си спиш. При това и възможността им да се измъкнат „от дрехите” и се проврат и гледат безплатно. Спомням си как обикалях като дете целия град с цирковата музика да гледам разни пирамиди от хора и да слушам как клоунът кани гражданството да посети най-добрия цирк в света. В главата ми още се въртят разните клик-клак, салто мортале, комически игри, японски игри с ножове и пр. Най-после се казваше „арена Падало”, което разбирах като „хайде на Падало“. С какво благоговение похващахме с пръст лъскавото атлазено облекло на артистите! Щастливи детски години въпреки плачовете с часове, защото рядко, за жалост много рядко, намирахме в настроение родителите си – особено бащите, че да ни заведат на цирка."

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.  

Момчил Цонев