петък, 23 ноември 2012 г.

Габровската ракия без мезе не може

Пазарният площад при старата часовникова кула
Каква идилия е бил животът в старо Габрово. Окъпят се габровци в Янтра и тъкмо преди да се приберат, купят си малко зеленчуци от градините на Падало, за да имат мезе за прохладните вечери на ракия. Ето и откъс №6 от предстоящата четвърта книга от колекцията "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева:

"След Освобождението пазарният площад беше едно тясно, оградено с къщи площадче, върху което едва можеха да се поберат тарабите за зеленчук на 25-30 зарзаватчии – килифарчени, които идваха в Габрово всеки вторник и петък с натоварени каруци със зеленчук, плод на труда им. И в Габрово имаше 3-4 „бостана” (така наричаха зеленчуковите градини) на Падалото и Маркотея, но притежателите им рядко излизаха със стоката си на пазаря, защото я продаваха още в градините си, дето мераклиите габровци ходеха или пращаха децата си да купят пресен зеленчук. Обикновено след като се окъпваха през лятото в реката, габровци отиваха в градината да си купят зарзават и пресни краставици за мезе на ракията, която е изстудил за тях Казака или Охлето."

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.  

Момчил Цонев

Няма коментари:

Публикуване на коментар