неделя, 25 ноември 2012 г.

Възхвала на габровската жена

Всички знаем, че голямото икономическо чудо на старо Габрово се дължи на габровските занаятчии, търговци, фабриканти. Но малко от нас сме се замисляли за огромната роля на габровските жени, които са били опората на старите габровски семейства. Убедете се сами, като прочетете откъс №7 от предстоящата четвърта книга от колекцията "Габрово - живият град" на Момчил Цонев и Даниела Цонева:

"При огромната си домакинска работа, габровката нямаше възможност да бъде и градинарка на семейството си. Тя засяваше напролет градината си с помощта на наемна жена, която имаше грижата и за срочните прекопавания и ровения, а през лятото се влизаше в градината само да се бере в нея. И де ще вземе жената време за градина да се грижи, когато на главата й са пет-шест деца, за които трябва да приготви всичко, освен обущата и калпаците на мъжката вяра. Тя ще купи памук, за да изтъче платно, от което ушива долни дрехи за цялото семейство. Купува вълна, опира я, извлачва и оприда и от преждата изтъкава шаяк, за да ушие от него горните дрехи на децата и себе си. 

Само бащата имаше привилегията да отиде на шивач, за да му ушие дрехите. Тя ще оплете и чорапи за всички. Ами безкрайният кърпеж!? По сто ръце да имаха жените, пак не биха успели да привършат работата си вкъщи, защото тя е и перачка, мазачка, чистачка, готвачка и каква не още у дома си. Ами да месиш всеки ден по няколко хляба, да се грижиш да го разнемаш навреме и го занесеш на фурната. Защото в това време децата, които биха могли да те отменят, са на училище. Човек неволно се хваща за главата и се чуди как успява домакинята да свърши всичката тази работа."

Колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София и Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.  

Момчил Цонев

Няма коментари:

Публикуване на коментар