неделя, 27 януари 2013 г.

По избори в Габрово



Чели сте как бай Ганьо прави избори, нали? Явно Алековият герой е имал свои последователи и в Габрово - вижте сами как Напито и Косатя са правели едно време избори в Шести участък от спомените на д-р Вапцов "Габрово след Освобождението":

"Когато имаше избори, Шестият участък (така се наричаше още махлата) пиянстваше през цялата нощ и на заранта, предвождани от музиката с Напито и Косатя, отиваха да избират. Кой може да им се опълчи? В миг се превзема бюрото и се спечелва избора. След като се преброят вечерта бюлетините (намирани са често цели снопчета бюлетини, които са били завързани), спечелилите избора са тръгвали с музиката да обикалят града и да свирят пред къщите на противниците погребален марш и да викат „долу”. Тогава беше на мода песента:

Повилнял е в България Ремлинген * герой.
Бог да убие тез консерви, тез черни души,
тез консерви, тез Косати, тия мръсни души.

Това е по всяка вероятност творба на Петко Р. Славейков. Срещу него в Трявна е живял Иван Косатя, голям народняк за времето си. Оттам са и Косатите в песента." 



* Арнолд Ал. Ремлинген – руски офицер, участвал в Руско-турската освободителна война като командир на рота в Българското опълчение; по време на Режима на пълномощията е министър на външните работи (юли 1881 г. - януари 1882 г.); началник на Военното училище в София (януари 1882 г. - март 1884 г.). Ив. Вазов създава през 1881 г. стихотворението „Ремлинген”.

Историческата колекция "Габрово - живият град" се издава от Фондация за българска литература - София в партньорство с Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово.

 Момчил Цонев 

Няма коментари:

Публикуване на коментар