понеделник, 18 февруари 2013 г.

Габровец - министър на финансите

Тодор Бурмов
Габровец – министър на финансите? При всички истории и анекдоти за пестеливостта и предприемчивостта на габровци това звучи като най-сполучливата комбинация. От Освобождението до сега трима габровци са заемали поста финансов министър.

Първият от тях е Тодор Бурмов. Роден в Нова махала, Габровско, през 1834 г. В края на 50-те години на 19 век той учителства в Габровското училище. На 5 юли 1879 г. оглавява първото българско правителство. Габровци могат да се гордеят, че техен съгражданин е първият български министър-председател на свободна България. През 1883 г. Бурмов става и министър на финансите в кабинета на ген. Леонид Соболев. През 1886 г. отново оглавява финансовото министерство, но този път в кабинета на митрополит Климент (Васил Друмев).

Лазар Паяков
В годините 1903-1908 г. финансов министър е габровецът Лазар Паяков. Той е роден през 1860 г. в Габрово. Завършва Роберт колеж в Цариград и стопански и търговски науки в Париж. През 1884-1886 г. е учител в Солун. От 1887 до 1892 г. е учител и директор в Търговската гимназия в Свищов. От 1893 г. живее във Варна. Редактор е на сп. „Промишленост”. Член и председател на Варненската търговско-индустриална камара.

През 1903 година става министър на финансите в кабинета на ген. Рачо Петров, а след това и в кабинетите на Димитър Петков, Димитър Станчов и Петър Гудев. През 1907 година за кратко е временно управляващ Министерството на народното просвещение. За времето, през което Паяков е финансов министър, са сключени няколко външни държавни заема (през 1903, 1905 и 1907 година), които играят важна роля за стопанския подем в предвоенното десетилетие, а част от тях е използвана за въоръжаване на българската армия. В 1907 година като финансов министър заедно с Никола Генадиев е против закриването на университета след освиркването на княз Фердинанд в Народния театър.

Марко Рязков
Габровец поема финансите на българската държава отново през 1935 г. – това е Марко Рязков. Роден е през 1883 г. в Габрово. Завършва Държавното търговско училище в Свищов и Търговския институт в Антверпен, Белгия. Работи в Българска кредитна банка, където стига до поста директор. Министър на финансите е в кабинета на Андрей Тошев.





Статията е създадена по материали от сайта на Министерство на финансите и Wikipedia.

Няма коментари:

Публикуване на коментар